Kristin Van den Eede

Kristin Van den Eede is geboren in 1981 en woont in Gent, België. Fotografie is een late roeping voor haar: “Ik heb pas een 4-tal jaar geleden ontdekt hoe geweldig ik het vind om te fotograferen”. Voordien was ze gebeten door andere kunstvormen (o.a. dichtkunst en tekenkunst), maar zeker niet met dezelfde intensiteit. Na een klein jaar experimenteren en zoeken heeft ze zich volledig gestort op straatfotografie, mede dankzij verschillende Flickr-groepen voor beginnende fotografen. Momenteel volgt ze een opleiding aan de Sint-Lucasacademie in Gent, waar haar mentoren en medestudenten haar voortdurend uitdagen en inspireren.

Ze fotografeerde eerst met een Fuji x100s, nu met een Fuji x100f. Ze is een gewoontedier en houdt zich bij dit toestel. Het is klein, praktisch en geeft haar de resultaten die zij wil. Ze experimenteer af en toe ook met analoge fotografie, maar dat is beperkt.

Ze is getrouwd met straatfotograaf Kristof Vande Velde (zie zijn High5). Samen met bevriende fotografen maken ze regelmatig de straten van Brussel, Gent, Blankenberge, Aalst en andere Vlaamse steden onveilig.

Ze is tevens lid van Observe, een internationaal fotocollectief dat gericht is op zowel de verspreiding als de verdieping van de straatfotografie als genre, met bijzondere aandacht voor de diversiteit en individualiteit van diens fotografen.

VRAAG 1: WAAROM DOE JE STRAATFOTOGRAFIE?

Ik kan gewoonweg niet anders. Ik heb een enorme drang om de straat op te gaan, nieuwe plekken te verkennen en die vast te leggen op beeld. Ik wil ervaringen opdoen, dingen zien, mensen ontmoeten en de manier waarop ik dit ervaar vertalen in een beeld. Fotografie is iets essentieels voor mij geworden, een deel van de manier waarop ik omga met de wereld en het leven.

DSCF0397.jpg

VRAAG 2: WAT MAAKT EEN STRAATFOTO INTERESSANT/MOOI VOOR JOU?

Voor mij draait alles om emotie. Als ik geen emotionele reactie heb bij een foto, is die voor mij niet geslaagd. Natuurlijk zijn ook de compositie en een interessant onderwerp belangrijk, maar die komen volgens mij enkel tot zijn recht als er iets méér is. Het is zeer moeilijk om te definiëren wat dit precies is, maar het is een soort buikgevoel, een instinctieve reactie diep vanbinnen. Het is het verschil tussen een mooie foto en een interessante foto.

DSCF7100.jpg

VRAAG 3: WANNEER JIJ OP DE SLUITERKNOP DRUKT: WAT ZIET JOUW OOG DAN?

Ik geloof dat mijn belangrijkste zintuig mijn instinct is, niet mijn ogen. Vaak word ik simpelweg aangetrokken tot iets of iemand, zonder dat ik dat kan verklaren. Een onbekende waarin ik iets van mezelf herken, een situatie die mij op de een of andere manier raakt. Een soort verwondering en angst ten opzichte van de wereld. Onverwachte schoonheid. Eenzaamheid.

DSCF5719.jpg

VRAAG 4: WIE OF WAT INSPIREERT JE IN JOUW STRAATFOTOGRAFIE?

Net als iedereen heb ik bepaalde idolen, naar wiens werk ik opkijk. Ik denk dan meteen aan Trent Parke, Josef Koudelka, Ernst Haas. Naar hun werk kijken voordat ik de straat op ga, geeft me een enorme boost. Dichter bij huis spreekt het werk van Bieke Depoorter me ook heel erg aan.
Verder put ik ook inspiratie uit andere kunstvormen, uit films, muziek, boeken. De Iraanse film "A Girl Walks Home Alone at Night” deed me voortdurend op de pauzeknop drukken, omwille van de prachtige beelden. Idem voor de serie “The Handmaid’s Tale” of “Control”, een film van Anton Corbijn over het leven van Ian Curtis, de zanger van Joy Division (trouwens ook zeer inspirerende muziek). Verder kijk ik op naar de manier waarop Jeff Lemire zijn lezers meteen kan meezuigen in een verhaal, hoe hij bepaalde dingen in beeld brengt in zijn prachtige, aangrijpende graphic novels. Ik word geïnspireerd door mijn man, door mijn vrienden, mijn familie, mijn studenten. Er zijn oneindig veel dingen die me inspireren.

DSCF5452.jpg

VRAAG 5: WAAR ZOU JE GRAAG EEN KEER GAAN FOTOGRAFEREN?

Ik fotografeer heel graag in grote steden, zoals New York, Londen of Tokyo, maar ik heb mijn hart volledig verloren in New Orleans. Daar zou ik dus zeker naar terug willen gaan. Verder zou ik ook heel graag de westkust van de Verenigde Staten verkennen, een roadtrip doen in Australië, Schotland/Wales en Griekenland, of Hong Kong, Zuid-Afrika of IJsland ontdekken – mijn lijst is eindeloos.

DSCF2281.jpg

Meer werk van Kristin kan worden gevonden op haar website

Alle foto's zijn eigendom van Kristin Van den Eede.