Bien Schols

Bien Schols woont in Amsterdam en fotografeert sinds 1,5 jaar op straat.

VRAAG 1: WAAROM DOE JE STRAATFOTOGRAFIE?

1,5 jaar geleden kreeg ik van een klant waarvoor ik de social media deed een Canon 100D als betaling. Ik ben meteen de straat opgegaan. Ik vind de interactie met mensen boeiend. Of ze schrikken van mijn lens (boos hoofd) of ze gaan er helemaal voor staan (blije kop). Meestal hebben de mensen die ik schiet het niet door. Maar de opmerkingen en vragen die ik gedurende de dag krijg, zijn vaak onbetaalbaar. Ik struin elke dag zo’n 4 à 5 uur door Amsterdam en er is altijd wel iemand die een gesprek met mij aanknoopt. Ik ben nogal een einzelganger, maar op straat, gewapend met mijn camera, ga ik makkelijk een gesprek aan. Ik zie die mensen daarna toch nooit meer... hoop ik. Ik kan er namelijk nog weleens iets uitflappen waarvan ik later denk ‘heb ik dat echt gezegd’?

VRAAG 2: WAT MAAKT EEN STRAATFOTO INTERESSANT/MOOI VOOR JOU?

Dat kan van alles zijn. De blik van een meisje. De schaduw op iemands gezicht. Een heerlijk obscuur hol, of een enorm lijnenspel. Toen ik net begon vond ik alles geweldig wat ik schoot en plaatste ik werkelijk alles op Instagram en Facebook. Nu ben ik veel selectiever en blij als ik per dag 1 foto schiet waar ik zelf opgewonden van word.

VRAAG 3: WANNEER JIJ OP DE SLUITERKNOP DRUKT: WAT ZIET JOUW OOG DAN?

Ja, dat is een goeie. Ik zie waarschijnlijk wel iets, anders druk ik niet op die knop. Maar het uiteindelijke resultaat zie ik pas echt als ik de foto’s download. Mijn eigen reactie is dan ook vaak ‘damn, dat ik dat niet gezien heb’. Onbewust heb ik het waarschijnlijk wel gezien, maar bleef het op dat moment niet hangen.

VRAAG 4: WIE OF WAT INSPIREERT JE IN JOUW STRAATFOTOGRAFIE?

Ik heb niet echt iemand die mij inspireert. Ik ben daar niet mee bezig, ik doe mijn eigen ding. Wel ben ik fan van o.a. Koudelka, Moriyama en Petersen. Het obscure zwart/wit vind ik bijzonder aangenaam.

VRAAG 5: WAAR ZOU JE GRAAG EEN KEER GAAN FOTOGRAFEREN?

Tokyo, oh, en New York. En Parijs. Waarom? Amsterdam is een dorp vergeleken met deze metropolen. In Parijs zit ik eind dit jaar weer. Het licht, de straten, de (vaak mooie) mensen, Parijs is een plaatje op zich.

Meer werk van Bien kan worden gevonden op Instagram.

Alle foto's zijn eigendom van Bien Schols.