Gordon Meuleman

Gordon Meuleman werd geboren in 1987 en fotografeert sinds 2009. Sinds 2010 is hij actief met straatfotografie. Hij fotografeert met een Olympus OM-D E-M1 Mark 2 en noemt zichzelf autodidact.

VRAAG 1: WAAROM DOE JE STRAATFOTOGRAFIE?

Straatfotografie is, in mijn optiek, de meest eerlijke vorm van fotografie. Grappend heb ik het wel eens over journalistiek zonder nieuwswaarde. Dit is een nogal crue vergelijking, maar wat ik ermee bedoel is dat, desondanks goede journalistiek objectief is, geen mens 100% objectief kan zijn en er altijd een deel van de mening zal doorschemeren.

In straatfotografie daarentegen heb ik geen mening over mijn onderwerpen. In feite ben ik niets anders dan degene die de spiegel vasthoudt.

Dit is gelijktijdig mijn fascinatie met deze vorm van fotografie. Mijn werk doet niets meer dan een verhaal suggereren. Het verhaal krijgt pas zijn vorm in het hoofd van de kijker, wat uiteindelijk meer vertelt over de kijker dan over mijn onderwerp. Dit blijf ik een fascinerend gegeven vinden en is een van mijn hoofdzakelijke redenen om werk te maken en te exposeren. Ook vind ik het belangrijk dat komende generaties het straatbeeld van deze tijd kunnen bekijken. Zoals ik heb genoten van de fotografie van voor mijn eigen tijd, wil ik dat komende generaties ook zo kunnen genieten van beelden van vandaag.

VRAAG 2: WAT MAAKT EEN STRAATFOTO INTERESSANT/MOOI VOOR JOU?

Een dynamisch beeld dat oproept tot denken over het onderwerp, je eigen plek tegenover dat van anderen op deze planeet en heel belangrijk; hoe we kijken naar elkaar. Op dit moment gebeurt dat te veel in de wereld met angst en argwaan.

VRAAG 3: WANNEER JIJ OP DE SLUITERKNOP DRUKT: WAT ZIET JOUW OOG DAN?

Volgens mij gaat straatfotografie niet om wat ik zie, maar om wat ik voel. Dit type werk beweegt zo snel en de momenten die ik zoek zijn zo vluchtig, dat ik helemaal geen tijd over hou om bewust te kijken. Mede hierom zoek ik elke mogelijke manier om sneller te kunnen reageren op een situatie. De eerste keer dat ik zelf een beeld rustig kan bekijken en er eventueel zelfs van kan genieten is nadat ik deze heb geschoten. Pas dan valt mij bewust op wat mijn onderbewuste heeft vastgelegd en vind ik de appreciatie voor de onbewust gekozen compositie of kleine details in achtergronden die het verhaal versterken of verbreden.

 VRAAG 4: WIE OF WAT INSPIREERT JE IN JOUW STRAATFOTOGRAFIE?

Iedereen. Dat is ook precies de reden waarom ik ben begonnen met 'iedereen' vast te leggen. Velen van ons vinden grote steden vaak maar grauw en somber. Toch zijn dit overal ter wereld ook de epicentra van drukte, beweging en gezelligheid. Dit is een contrast dat ik graag blijf onderzoeken.

Daarnaast is de mens is van nature bang voor dat wat zij niet kent. Ik wil geen angst voelen voor anderen zonder enige gegronde reden. Door middel van mijn fotografie leer ik steeds beter de wereld en haar inwoners kennen en begrijpen en kom ik er steeds meer achter dat we allemaal hetzelfde zijn, ongeacht ras, religie, seksuele voorkeur of geslacht. Dat is een gevoel wat ik, zeker in tijden als deze, weiger los te laten.

 VRAAG 5: WAAR ZOU JE GRAAG EEN KEER GAAN FOTOGRAFEREN?

Japan lijkt me geweldig. Ik heb het geluk gehad ooit in Hong Kong te mogen schieten en dat was een grandioze ervaring. In mijn voorstelling is Japan vergelijkbaar, maar nog extremer in haar contrasten. Het oude ingetogen, traditionele tegenover het futuristische, megametropool van bijvoorbeeld een Tokyo.

Meer werk van Gordon kan worden gevonden op www.gordonmeuleman.nl

Alle foto's zijn eigendom van Gordon Meuleman.