Jeffrey De Keyser

 

Jeffrey De Keyser is geboren in 1984 in Kortrijk, woont in Gent en werkt als leerkracht in Brussel. Hij is altijd al geïnteresseerd geweest in fotografie en beeldcultuur in het algemeen, maar ruim twee jaar geleden is hij zich echt beginnen vastbijten in straatfotografie. Hij gebruikt momenteel een Fuji X100T, een handige compacte camera met snelle autofocus.

VRAAG 1: WAAROM DOE JE STRAATFOTOGRAFIE?

Ik doe aan straatfotografie omdat het een zeer uitdagende vorm van fotograferen is. Je hebt nauwelijks controle over de omstandigheden waarin de foto tot stand zal komen: het ritme van de stad, de sfeer in de straten, de mensen die jouw pad kruisen, het wisselend spel van zonlicht en schaduw (als de weersomstandigheden even meezitten), de bril waardoor je op die dag naar de werkelijkheid kijkt, enz. Straatfotografie is elke keer opnieuw een avontuur, een zoektocht naar een beeld waarin alle elementen op hun plaats vallen.

VRAAG 2: WAT MAAKT EEN STRAATFOTO INTERESSANT/MOOI VOOR JOU?

Voor mij is spontaniteit heel belangrijk in straatfotografie. Als de vluchtigheid van het moment het toelaat, besteed ik vooral aandacht aan compositie, kleur en belichting. Een goede straatfoto moet ook altijd iets van de menselijke conditie onthullen, een zekere emotie of sfeer vatten of bevatten, een eigen verhaal vertellen. Een sterk beeld moet ook vragen oproepen. Het is een illusie te denken dat je als fotograaf de werkelijkheid vastlegt. Je observeert, filtert de prikkels en creëert een nieuwe werkelijkheid met de elementen die je zelf interessant vindt. Dat maakt het voor mij een heel existentiële bezigheid.

VRAAG 3: WANNEER JIJ OP DE SLUITERKNOP DRUKT: WAT ZIET JOUW OOG DAN?

Ik druk op de sluiterknop als een situatie of persoon mijn aandacht trekt. In de meeste gevallen levert dat niet meteen een sterke, uitgebalanceerde foto op. Maar als de situatie het toelaat, blijf ik fotograferen en bewegen tot alles in het beeldkader op zijn plaats valt. Je probeert dan met zoveel mogelijk factoren rekening te houden: lichtinval, compositie, verbindende elementen, kleuren in het straatbeeld, bewegingen van mensen, ...

VRAAG 4: WIE OF WAT INSPIREERT JE IN JOUW STRAATFOTOGRAFIE?

Ik heb bewondering voor klassieke straatfotografen als Saul Leiter, Garry Winogrand, Josef Koudelka en Martin Parr, maar ik pik vooral heel veel op van een groep sterke hedendaagse straatfotografen, zoals Tavepong Pratoomwong, Ilan Ben Yehuda, Skyid Wang, Ilan Burla, Stavros Stamatiou, Pau Buscató, ...

Daarnaast probeer ik regelmatig tijd te maken voor het bekijken van schilderkunst, een onuitputtelijke bron van inspiratie die zowel qua compositie als qua thematiek een interessant licht kan werpen op de fotografie.

VRAAG 5: WAAR ZOU JE GRAAG EEN KEER GAAN FOTOGRAFEREN?

Ik reis heel graag en doe dat ook een stuk in functie van fotografie. Ik laat me graag volledig onderdompelen in een andere cultuur. Vooral het Verre Oosten spreekt me enorm aan. Met mijn camera kan ik met plezier urenlang verdwalen in metropolen als Beijing, Seoul en Tokio, maar ik geniet er evenzeer van trektochten door de veelzijdige en imposante natuur die de regio te bieden heeft. De combinatie van deze activiteiten brengt me volledig tot rust. Landen in de regio die ik graag nog zou bezoeken zijn Thailand, Taiwan en Vietnam.

Meer werk van Jeffrey kan worden gevonden op www.jeffreydekeyser.com.

Alle foto's zijn eigendom van Jeffrey De Keyser.