Bouwe Brouwer

Bouwe Brouwer (1977) woont in Sneek en fotografeert sinds 2013. In eerste instantie digitaal (Panasonic Lumix), maar tegenwoordig bijna alleen nog maar analoog (Canon AE1 en Olympus MUJ1). Zijn werk beweegt zich op de grens van documentaire fotografie en straatfotografie. Naast fotograaf is hij schrijver en is zijn werk gepubliceerd in tijdschriften en bloemlezingen in binnen- en buitenland.

VRAAG 1: WAAROM DOE JE STRAATFOTOGRAFIE?

Ik ben geïnteresseerd in verhalen. Niet alleen in woorden, maar ook in beelden. De straat levert een constant veranderende rijkdom aan beelden op. Het is een avontuur om ze te leren zien en vast te leggen.

VRAAG 2: WAT MAAKT EEN STRAATFOTO INTERESSANT/MOOI VOOR JOU?

Als het me iets nieuws laat zien, laat ervaren. Inhoudelijk of beeldend.

VRAAG 3: WANNEER JIJ OP DE SLUITERKNOP DRUKT: WAT ZIET JOUW OOG DAN?

Een situatie waarin het alledaagse, het bekende, overstegen wordt. Vaak doe je dat als fotograaf zelf, door bepaalde elementen te isoleren of te benadrukken. Je richt de aandacht van de kijker op iets wat die kijker anders waarschijnlijk niet opgevallen zou zijn. Als het om een serie foto’s gaat, speelt er nog een element mee: wat wil ik nog laten zien om mijn verhaal zo goed mogelijk te vertellen. Daar kunnen foto’s uitrollen die individueel minder sterk zijn, maar binnen de serie zeer waardevol.

VRAAG 4: WIE OF WAT INSPIREERT JE IN JOUW STRAATFOTOGRAFIE?

William Eggleston en Josef Koudelka zeker. Alles klopt voor mij aan de foto’s die zij maken en gemaakt hebben. Elke keer als ik kijk is er dat stukje magie. Daarnaast Alec Soth vanwege de manier waarop hij verhalen vertelt en over het vertellen van verhalen nadenkt. En Christophe Agou. Een fotograaf die een mooie mengeling bezat van een intellectuele en toch zeer gevoelige benadering van de (straat)fotografie. Een ontdekking die ik net heb gedaan is het werk van Gus Powell: The lonely ones. Daarin combineert hij zijn foto’s met zeer korte teksten, iets waarmee ik zelf ook aan het spelen ben.

VRAAG 5: WAAR ZOU JE GRAAG EEN KEER GAAN FOTOGRAFEREN?

Zoveel plaatsen! Ik ben jaren geleden naar Marokko geweest. Daar zou ik wel weer heen willen, nu met camera en heel veel film.

Meer werk van Bouwe kan worden gevonden op zijn Instagram.

Alle foto's zijn eigendom van Bouwe Brouwer.