Arjen Zwart

Arjen Zwart woont in Istanbul en is geboren in 1957. Hij fotografeert bijna 30 jaar en doet al net zo lang aan straatfotografie. Voor zijn vrije werk gebruikt hij de analoge Leica M6 met een 35mm 2.0 objectief en een Olympus OM-1N met 28mm 2.8 objectief. Hij organiseert regelmatig workshops straatfotografie in Istanbul. Verder is hij co-creator van Dogfood, een tijdschrift gebaseerd op de filosofie van de Cynici voor fotografen. Daarnaast is hij gastdocent aan de Galata- fotografie school in Istanbul.

VRAAG 1: WAAROM DOE JE STRAATFOTOGRAFIE?

Het is heerlijk om gewapend met de camera op straat te schooien, om dat ene beeld te vangen waarin het alledaagse zich zodanig manifesteert dat het de werkelijkheid overstijgt naar iets raadselachtigs. Ik denk nooit, maar vaar geheel op mijn intuïtie, zien en reageren. Maar het gaat niet enkel om het beeld, de ervaring om dat beeld te maken vind ik wel zo belangrijk. Verder vind ik op straat onderwerpen die weer tot een nieuw fotoproject kunnen leiden. Zo volg ik sinds 2001 de levens van een Roma familie in Istanbul.

VRAAG 2: WAT MAAKT EEN STRAATFOTO INTERESSANT/MOOI VOOR JOU?

Het streven is inhoudelijk goede foto's te maken. Belangrijke elementen als sfeer en/of emotie gekaderd in een compositie met meerdere aandachtspunten vind ik interessant.

VRAAG 3: WANNEER JIJ OP DE SLUITERKNOP DRUKT: WAT ZIET JOUW OOG DAN?

Iets op de voorgrond met een midden en achtergrond, een moment waarvan ik hoop dat deze boven het alledaagse uitsteekt. Ik wil de camera bevrijden van de kaders door aan de randen van het beeld het onverwachte binnen te laten.         

VRAAG 4: WIE OF WAT INSPIREERT JE IN JOUW STRAATFOTOGRAFIE?

Dat zijn er een aantal. Jason Eskenazi ( Wonderland) en Nikos Economopoulos (The Balkans) vind ik erg goed. Ze maken sterke composities waar meerdere dingen tegelijk lijken te gebeuren, Alex Webb kan dat ook goed. Verder vind ik William Klein erg goed. Speciaal zijn New York werk uit 1954/55, grof korrelig zwart wit, werkend met een groothoeklens en dicht op de mensen. Ook zijn speelse en provocerende omgang met mensen op straat vind ik goed, iets wat Ed van der Elsken (die ik overigens ook zeer bewonder) ook deed. Kijkend naar hun foto's proef je een sfeer en emotie alsof je erbij was geweest. 

VRAAG 5: WAAR ZOU JE GRAAG EEN KEER GAAN FOTOGRAFEREN?

Groningen lijkt mij een leuke stad. Ik heb in veel Aziatische steden gefotografeerd en fotografeer nu al meer dan zeven jaar in Istanbul. Voor de afwisseling Groningen. 

Meer werk van Arjen kan worden gevonden op zijn website.

Alle foto's zijn eigendom van Arjen Zwart.