John Bastoen

John Bastoen woont aan zee in Knokke-Heist (België) vlak bij de Nederlandse grens, dicht bij Sluis. Hij woont hier sinds zijn geboorte op 22 februari 1975. Fotograferen doet hij eigenlijk al zijn hele leven. Zijn eerste toestelletje kreeg hij rond zijn 9e jaar. Hij is zich meer gaan verdiepen in de fotografie zo'n 6 jaar geleden en volgde hiervoor een opleiding. Met straatfotografie is hij ondertussen anderhalf jaar bezig. Voor zijn straatfotografie gebruikt hij een systeemcamera van Sony (Sony a6000), voornamelijk met een groothoeklens.

VRAAG 1: WAAROM DOE JE STRAATFOTOGRAFIE?

Ik doe aan straatfotografie omdat het een unieke manier van fotograferen is. Geen voorbereiding, geen modellen, geen poses, maar het echte leven vastgelegd in dat ene moment dat nooit meer terug keert.  Het is een nieuwsgierigheid, een onuitputtelijke zoektocht naar de schoonheid van het leven.

VRAAG 2: WAT MAAKT EEN STRAATFOTO INTERESSANT/MOOI VOOR JOU?

Er is niets wat mij meer voldoening geeft dan rond lopen in de stad of op een plaats waar veel mensen komen en het leven aanschouwen. Op zoek gaan naar iets speciaals, iets unieks in het gewone van het dagelijkse leven. Een speciale setting, mooi licht, karakterkoppen, iets intrigerend, emoties, een verhaal. Het zit hem soms in kleine details. Dit alles net wel of net niet kunnen vastleggen in dat ene moment door een simpele klik is echt spannend. Je voelt meestal direct of je een goeie hebt of niet, zelfs zonder te kijken naar je foto.

VRAAG 3: WANNEER JIJ OP DE SLUITERKNOP DRUKT: WAT ZIET JOUW OOG DAN?

Ik druk op de sluiterknop als ik iets zie wat mijn aandacht trekt, mij doet lachen, emoties bij me los maakt. Dat kan een enkel gezicht zijn waar een bewogen achter zit. Dat kan een hele scene zijn waar alles klopt en alles met elkaar verbonden lijkt. Soms zie je een tafereel en verwacht je iets dat er dan uiteindelijk niet komt en soms komt uit een onverwachte hoek een prachtig moment. Voor beide momenten moet je klaar zijn, alert zijn.

VRAAG 4: WIE OF WAT INSPIREERT JE IN JOUW STRAATFOTOGRAFIE?

Ik kijk met grote ogen naar de klassieke fotografen uit de straatfotografie maar tegelijk steek ik ook heel veel op van de hedendaagse straatfotografie, elk met hun eigen aanpak en stijl. De moderne sociale media maken het mogelijk om heel veel goeie straatfotografie te ontdekken. 

VRAAG 5: WAAR ZOU JE GRAAG EEN KEER GAAN FOTOGRAFEREN?

Eigenlijk wil ik de hele wereld wel eens rond reizen om de mensen te fotograferen in hun eigen wereld. Voorlopig blijft het dichter bij huis. Het leuke van straatfotografie is dat er op elke hoek en in elke straat wel iets te beleven valt.

Meer van John’s werk is te zien op zijn website.

Alle foto's zijn eigendom van John Bastoen.