Franklin Plein

Franklin Plein is geboren in 1969 en woont in Utrecht. Hij fotografeert serieus vanaf 2008 en dat is ook de tijd dat hij met straatfotografie begonnen is. Hij gebruikt voornamelijk Fuji en Olympus. Fuji heeft volgens hem de beste beeldkwaliteit. Olympus heeft de allerbeste focus. Dus voor snel straatwerk pakt hij de Olympus en voor straatportretten en rustig op laag tempo schieten, zijn Fuji. Franklin heeft naast straatfotografie een grote passie voor nachtfotografie. Als tegenhanger van het snelle straatwerk is zijn nachtwerk strak gepland rond het blauwe uurtje, terwijl het straatwerk altijd maar afwachten is wat je hebt als je thuiskomt.

VRAAG 1: WAAROM DOE JE STRAATFOTOGRAFIE?

Ik doe straatfotografie omdat ik van het straatleven houd en van fotografie, dus dat is een ideale combinatie. Omdat ik persoonlijk nergens bang voor ben, maak ik veel foto’s van mensen waar de meeste straatfotografen een straatje voor omlopen. Ook natuurlijk omdat ik veel connecties heb in het donkere deel van de straat.

VRAAG 2: WAT MAAKT EEN STRAATFOTO INTERESSANT/MOOI VOOR JOU?

Een straatfoto moet óf spannende content hebben óf mooi licht óf een krachtige compositie. Een goede foto heeft alle 3 elementen.

VRAAG 3: WANNEER JIJ OP DE SLUITERKNOP DRUKT: WAT ZIET JOUW OOG DAN?

Ik druk op de sluiter als ik iets of iemand zie die ik interessant vind en dan probeer ik of ik een voor mijn oog prettige compositie kan maken.

VRAAG 4: WIE OF WAT INSPIREERT JE IN JOUW STRAATFOTOGRAFIE?

Ed van der Elsken en van de moderne fotografen vind ik het werk van Jeff Krol en mijn vriend Thijs Koelink erg goed.

VRAAG 5: WAAR ZOU JE GRAAG EEN KEER GAAN FOTOGRAFEREN?

Ik zou graag in de favela’s van Brazilië willen fotograferen omdat ik wel van ghetto’s houd en van Zuid-Amerika. Als Surinamer zijnde voel ik wel een connectie met Brazilië.

Meer werk van Franklin kan worden gevonden op Flickr.

Alle foto's zijn eigendom van Franklin Plein.