Jaimie Peeters

Jaimie Peeters is geboren in 1975 en woont in Amsterdam. Hij raakte zijn eerste camera aan in 2007, maar raakte pas volledig toegewijd in 2013. Sinds enkele maanden doet hij straatfotografie met grote toewijding. Hij fotografeert met een Canon 5D Mark III met 40mm pancake. Hij had een aantal Leica's en mist die nu erg. Stiekem is hij weer op zoek naar zo'n soort camera. Hij is professioneel mode- en portretfotograaf, maar zou het liefst elke dag straat- en documentairefotografie willen doen.

VRAAG 1: WAAROM DOE JE STRAATFOTOGRAFIE?

Na bijna 8 jaar modefotografie gedaan te hebben, realiseerde ik me op een gegeven moment dat ik thuis alle Youtube videos van Magnum Agency en fotografen als Henri Cartier Bresson had zitten bekijken. Iemand vroeg mij waarom ik dat deed. Ik vertelde hem dat ik van die fotografie gepassioneerd ben. De vraag kreeg ik toen op mijn bord waarom ik dan niet die vorm van fotografie beoefende. Een eyeopener dus, ik ben meteen de straat op gegaan.

VRAAG 2: WAT MAAKT EEN STRAATFOTO INTERESSANT/MOOI VOOR JOU?

Ik ben van de oude school qua smaak. Voor mij is het huwelijk tussen vorm en verhaal alles. Ik heb weinig met foto’s van mooie koppen alleen, zolang de gouden snede bij wijze van spreken, er niet in te vinden is, is de foto voor mij niet klaar. Zoals Bresson, Frank, Gilden, Levit heel goed kunnen, als je die (schilderkunst) vormen kunt vinden in het dagelijkse leven met onderwerpen die raken, dan pas heb je een goede foto in mijn ogen.

VRAAG 3: WANNEER JIJ OP DE SLUITERKNOP DRUKT: WAT ZIET JOUW OOG DAN?

Als ik op straat loop dan zie ik van een paar meter afstand een situatie ontstaan. Een paar mensen van links en een paar mensen van rechts lopen naar elkaar toe bijvoorbeeld. Dan weet ik dat binnen een paar seconden ze zullen samensmelten in een vorm (denk bijvoorbeeld aan de Nachtwacht, maar dan in beweging). Daar ben ik altijd naar op zoek. Ik heb het echter nog niet onder de knie. ;-)

VRAAG 4: WIE OF WAT INSPIREERT JE IN JOUW STRAATFOTOGRAFIE?

Ik vind mensen mooi, alle type mensen. Dikke, oude, jonge, kleine, witte, zwarte, grote neus mensen. Alles vind ik mooi zolang het maar authentiek is. Als het echt is dan raak ik enthousiast. Het echte leven is zo mooi in haar puurste vorm, het is een cadeau voor mij om dat te mogen vastleggen.

VRAAG 5: WAAR ZOU JE GRAAG EEN KEER GAAN FOTOGRAFEREN?

Dat is niet een plek, maar ik zit al een tijdje te dromen over een rondje door Europa om in diverse steden te fotograferen. Zo denk ik te kunnen vastleggen hoe veel we op elkaar lijken en hoe verschillend we toch allemaal zijn. Dat lijkt me geweldig. 

Meer werk van Jaimie vind je op zijn website.

Alle foto's zijn eigendom van Jaimie Peeters.