Peter Kool

Peter Kool is geboren in 1953 tijdens de watersnood te Hulst, Zeeuws-Vlaanderen. Hij is in 1973 over de grens gewipt om met een Belgische schone te huwen, met als gevolg dat hij nu in Oost-Vlaanderen woont. Hij doet passioneel aan fotografie, meestal straatfotografie, sinds 1980. Momenteel gebruikt hij hiervoor een Canon 5D en soms een Fuji X100.

VRAAG 1: WAAROM DOE JE STRAATFOTOGRAFIE?

Ik fotografeer graag en heb destijds in de academie de straatfotografie ontdekt met als voorbeeld foto’s van de welbekenden; ik had de microbe snel te pakken.
Mijn streven is om dat ene mooie beeld te maken, er even van te genieten als het eens lukt en dan -als een verslaafde- begerig op zoek gaan naar de volgende. Soms down zijn als ik mijn shot niet krijgt hoort er ook bij.

VRAAG 2: WAT MAAKT EEN STRAATFOTO INTERESSANT/MOOI VOOR JOU?

Een mooie straatfoto moet voor je ogen doen wat muziek doet voor je oren. Ik denk niet dat het mogelijk is om te definiëren hoe een goede straatfoto er moet uitzien. Soms is de inhoud zo sterk dat het een slechte compositie overstijgt en andersom dikwijls ook de compositie die de inhoud overschittert. De persoonlijke smaak echter is een belangrijk element; maar over sommige foto’s zijn we het allemaal wel eens denk ik.

VRAAG 3: WANNEER JIJ OP DE SLUITERKNOP DRUKT: WAT ZIET JOUW OOG DAN?

Ik ben vooral op zoek naar die kleine (of grote) menselijke herkenbare eigenaardigheden, die veroorzaken dikwijls de mooiste foto’s vind ik. Niet gemakkelijk in onze contreien waar de mensen nogal gereserveerd zijn op straat. Soms echter zijn er van die onbewaakte momenten waar een straatschuimer zoals ik dan gretig gebruik van maakt. Desalniettemin wordt mijn wijsvinger ook geprikkeld door andere dingen; bijvoorbeeld een scene die zich voor mijn neus opeens mooi structureert of een landschap dat zich zonderling gedraagt.

VRAAG 4: WIE OF WAT INSPIREERT JE IN JOUW STRAATFOTOGRAFIE?

Als ik dikwijls naar eenzelfde plaats ga fotograferen, zoals -bij mij in de buurt- Antwerpen, dan lijkt het soms wel of het daar is ‘opgedroogd’. Een nieuwe omgeving af en toe geeft mij dan opnieuw inspiratie en ook de zon doet mij zin krijgen om foto’s te maken; het zonlicht maakt de dingen intenser.

VRAAG 5: WAAR ZOU JE GRAAG EEN KEER GAAN FOTOGRAFEREN?

Ik heb eind jaren zeventig een reis gemaakt naar de Verenigde Staten; een paar dagen New York, dan een auto gehuurd om langs de oostkust naar het zuiden te trekken en overnacht in van die goedkope motelletjes; vooral de sfeer in de meer zuidelijke staten vond ik geweldig. Ik was toen nog niet zo fanatiek bezig met fotografie; die reis zou ik nu graag nog eens overdoen.

Meer werk van Peter vind je op zijn website.

Alle foto's zijn eigendom van Peter Kool.