René Beekvelt

Stel je even voor

René Beekvelt geboren op 26 maart 1959 te Amsterdam. Nu woonachtig te Edam. Sinds 2007 houd ik mij bezig met straatfotografie.  In het begin zwart-wit analoog Minolta Dynax-4,  maar door de hoge kosten ben ik overgestapt op digitaalNikon D3100 en vervolgens D3300. Ik ben zeer visueel in gesteld. Lees nauwelijks gewone boeken, maar slijt fotoboeken. Mijn straatbeelden zijn terug te vinden op Flickr en bij mijn favorieten op Flickr kun je de beelden zien van andere fotografen waar ik weg van ben.

In 2015 is mijn publicatie Smorfia uitgekomen bij uitgeverij The Eriskay Connection Breda.  Smorfiazijn beelden van het straatleven in Napels, die corresponderen met de betekenis van smorfia, cijfers op de achterzijde in de vorm van bingokaarten.

Smorfia is in 2015 genomineerd voor de Arlès Author Book Award en thans te vinden in boekwinkels van gerenommeerde musea als het Moma in New York.

Voor straatfotografie.nl heb ik zoveel mogelijk beelden geselecteerd die in Nederland gemaakt zijn.

Dank aan Fokko Muller van straatfotografie.nl voor de uitnodiging voor High5.


VRAAG 1: WAAROM DOE JE STRAATFOTOGRAFIE?

Ik doe aan straatfotografie, omdat ik er veel plezier aan beleef en voldoening uithaal. Het is heerlijk om door een stad te lopen en gefocust te zijn op het vastleggen van mooie beelden.  Straatfotografie doe je vooral voor jezelf, omdat er relatief maar een kleine groep liefhebbers is voor dit genre. Met een foto van een versierde kerstboom of bord soep zal je doorgaans meer likes scoren dan met een straatfoto.

VRAAG 2: WAT MAAKT EEN STRAATFOTO INTERESSANT/MOOI VOOR JOU?

Een straatfoto is voor mij geslaagd als ik personen, die niets met elkaar te maken hebben  kan samen brengen in één beeld, waardoor in de nieuwe beeldsituatie een interactie tussen vreemden ontstaat. Ook vind ik humor en suggestiviteit belangrijk in straatfoto’s. 

VRAAG 3: WANNEER JIJ OP DE SLUITERKNOP DRUKT: WAT ZIET JOUW OOG DAN?

Ik loop bijna continue en schiet meestal vanuit de heup. Als voor mij bepaalde interacties tussen mensen onderling en/of omgevingselementen samenvallen druk ik af. Ook ben ik gefocust op bepaalde gezichtsuitdrukkingen. En in het digitale tijdperk ook bij twijfel gewoon afdrukken.

VRAAG 4: WIE OF WAT INSPIREERT JE IN JOUW STRAATFOTOGRAFIE?

Alles wat nu gebeurt, behoort direct tot het verleden dat mij inspireert. Als je met deze vraag personen bedoelt dan wil ik er graag een aantal noemen: Peter Kool, Pinel777, Michelle Liberti, Ilya Shtutsa, Pepijn Hooimeijer, Gabi Ben Avraham, Peter de Krom, Jo Wallace , Dougie Wallace en alle fotografen die op mijn Flickr account onder het kopje favorieten staan. En TOP fotografen uit het verleden zijn voor mij: Cor van Weele, Nico van der Stam en Dolf Toussaint. Ook van Kees Scherer, Henk Jonker, Maria Austria, Sem Presser en Wim van der Linden ben ik fan.

VRAAG 5: WAAR ZOU JE GRAAG EEN KEER GAAN FOTOGRAFEREN?

Tokyo of andere grote Japanse stad, omdat ik denk dat ik met mijn bescheiden voorkomen en brutale werkwijze daar wel goede foto’s kan maken, maar elke volkswijk in een grote stad komt in aanmerking omdat daar vaak “echte” mensen wonen en er meer op straat geleefd wordt.

Meer werk van René Beekvelt kan worden gevonden op www.renebeekvelt.nl.

Alle foto's zijn eigendom van René Beekvelt.