Kristof Vande Velde

Kristof Vande Velde  woon in Gent en is geboren in 1983. Zijn eerste straatfoto's dateren van eind 2013. Hij neemt de laatste twee jaar enkel nog foto's met een Ricoh GR omdat hij houdt van zijn snelheid en beperkte omvang. Hij is samen met straatfotografe Kristin Van den Eede en heeft zijn passie samen met haar ontwikkeld. Hun verhaal is een gedeeld verhaal, al heeft hun stijl zich het laatste jaar anders ontwikkeld. Kristof is  leerkracht in het middelbaar onderwijs en volgt zelf ook een opleiding fotografie aan de St-Lucasacademie in Gent.

VRAAG 1: WAAROM DOE JE STRAATFOTOGRAFIE?

Omdat ik graag fotografeer en dit het enige genre is waarin ik me goed voel. Ik hou van de jacht naar een goed beeld, het fysieke aspect van straatfotografie en van de kick wanneer je na zovele mislukte pogingen denkt iets goeds te hebben.

VRAAG 2: WAT MAAKT EEN STRAATFOTO INTERESSANT/MOOI VOOR JOU?

Een goede balans tussen inhoud, vorm en techniek, met een duidelijke voorkeur voor het eerste. Aan een foto die er alleen mooi uitziet, vind ik niets. Wat een goede foto een goede straatfoto maakt, is niet zo eenvoudig te omschrijven. Er is best wat discussie over wat wel en niet straatfotografie is, maar dat is eigenlijk een andere vraag. Sommige foto's werken direct, op het eerste zicht. Sommige foto's hebben tijd nodig. Die laatste zijn vaak de interessantste en gaan langer mee. Je luistert enkele maanden naar een leuk popliedje, maar uiteindelijk ga je toch altijd terug naar muziek die tijd nodig heeft gehad om te 'rijpen'. Ik hoop dat ik ooit foto's kan maken die een gelijkaardig effect hebben.   

VRAAG 3: WANNEER JIJ OP DE SLUITERKNOP DRUKT: WAT ZIET JOUW OOG DAN?

Ik fotografeer zeer instinctief. Ik stap af op situaties of plaatsen die me op dat moment interessant lijken, neem een paar of soms één foto en ben op weg naar de volgende situatie. Omdat het allemaal snel gaat, mag je eigenlijk niet te veel nadenken. Ik switch tussen een paar instellingen afhankelijk van het licht en hou uiteraard wel rekening met achtergrond en compositie, maar ik probeer dat zo automatisch mogelijk aan te pakken. Vaak beklaag ik me achteraf dat ik te snel ben geweest of te weinig op bepaalde dingen heb gelet.

VRAAG 4: WIE OF WAT INSPIREERT JE IN JOUW STRAATFOTOGRAFIE?

Ik hou van klassiekers zoals Alex Webb, Koudelka en Robert Frank maar ik denk dat ik veel meer geïnspireerd ben door tientallen straatfotografen die vandaag online actief zijn. Namen die onmiddellijk in mij opkomen zijn Swapnil Jedhe, Stavros Stamatiou en Tavepong Pratoomwong, maar daar kan ik gerust nog dertig namen aan toevoegen en dan vergeet ik er nog veel. Er komen steeds goede, hardwerkende fotografen bij met een interessante blik op het genre.

VRAAG 5: WAAR ZOU JE GRAAG EEN KEER GAAN FOTOGRAFEREN?

Ik zou graag elk jaar in New York en Tokyo fotograferen, maar dat is financieel wat lastiger. Die steden zijn zo veelzijdig en gigantisch, dat er voortdurend beelden op je afkomen. Maar eigenlijk ben ik tevreden met elke stad die een beetje leeft. Als er leuke musea zijn en langdurig licht, hebben ze nog een streepje voor. Als ik dan toch een aantal steden zou mogen uitpikken waar ik nog niet ben geweest, ga ik voor Bangkok, San Francisco en Lagos. Maar eigenlijk wil ik de hele wereld afreizen om er foto's te nemen.

Meer werk van Kristof kan worden gevonden op www.kristofvandevelde.com

Alle foto's zijn eigendom van Kristof Vande Velde.