Aarzel niet met die sluiterknop

Straatfotografie. Je ziet die mooie scene voor je, maar je hebt de instelling van je camera nog niet op orde. Je stelt je diafragma wat hoger in en .... weg is het mooie moment dat je voor ogen had.

Bij straatfotografie moet je soms snel handelen. De camerainstellingen goed hebben staan is het minste dat je kunt doen in de voorbereiding. De lichtomstandigheden kunnen regelmatig veranderen op straat. Het ene moment loop je in de volle zon, het andere moment in de schaduw van een gebouw of in een winkelcentrum. Houd je instellingen dus regelmatig in de gaten.

Ook al zijn de camerainstellingen in orde, dan lopen fotografen aan tegen aarzeling om de foto te maken. Of overschatting dat er wel even tijd is om de foto te maken. Ik kan uit ervaring spreken dat je daardoor veel goede foto's gaat missen. Onderstaande 2 foto's tonen aan wat je kan overkomen:

Foto 1

Foto 1

Foto 2

Foto 2

Foto 1 toont het beeld dat ik zag en wilde vastleggen. Ik twijfelde niet en drukte meteen de sluiterknop in.
Foto 2 maakte ik 2 seconden later. De vrouw zag dat ik een foto van haar maakte. Haar reactie is in dit geval positief, maar deze foto zou ik normaal gesproken niet hebben laten zien aan jullie.

Aarzelingen om op het juiste moment af te drukken zijn heel logisch en zelfs menselijk ;-) Zeker beginnende straatfotografen voelen angst of hebben weinig zelfvertrouwen om direct te reageren op situaties die ze zien op straat. Veel op straat fotograferen zorgt dat het makkelijker wordt en soms moet je nu eenmaal grenzen verleggen om de foto's te maken die je graag wilt maken.

Bij onderstaande foto's lijkt het of je erg veel tijd hebt:

Foto 3

Foto 3

Foto 4

Foto 4

Foto 5

Foto 5

Je weet echter nooit hoe lang die persoon blijft liggen. Mijn tip is om direct een foto te maken van de situatie die je ziet. Pas daarna het "work the scene" principe toe. Maak rustig nog een paar foto's. Wissel eventueel van standpunt of neem een paar stappen naar rechts als je ziet dat er een boomtak uit iemands oor steekt.
Of composeer, zoals bij foto 4, bewust een struik zodanig alsof het lijkt dat hij uit iemands borstkas groeit.

Fokko Muller
Olympus Visionair

Dit artikel is eerder geplaatst op de website van Fokko Muller.