Inspiratie

Inspiratie

De laatste tijd krijg ik wat vragen over de kwaliteit van de foto's die op de Facebookpagina van straatfotografie.nl worden geplaatst door bezoekers. Sommigen vinden dat ik meer moet cureren en alleen 'goede' foto's toe moet laten. Zeker omdat ik berichten eerst goedkeur voordat ik ze toelaat op de pagina.

Nee, ik cureer geen foto's die door bezoekers op de Facebookpagina worden gepost, tenzij het niets met straatfotografie te maken heeft. Deze pagina is om mensen te inspireren. Of een foto iemand inspireert kan ik niet bepalen voor jullie. Ik kan alleen bepalen of een foto MIJ inspireert. Straatfotografie.nl is voor iedereen die van straatfotografie houdt. Ik waardeer het enorm dat mensen de moeite nemen om hun werk te laten zien.
Ik keur de berichten op dit moment eerst goed, omdat ik niet wil dat de pagina volgestort wordt met 10 foto's van dezelfde persoon op 1 dag. Of dat iemand een hypotheek aanbiedt :-)
Af en toe deel ik zelf een foto op de Facebookpagina. Dat is dan een foto die mij inspireert.

In de rubriek "Toppers" laten fotografen hun mooiste of meest dierbare straatfoto zien. Ik maak onderscheid tussen straatfoto's en straatfotografen. Iedereen kan een interessante straatfoto maken, daar hoef je geen (straat)fotograaf voor te zijn. Je kunt een prachtige straatfoto maken met je smartphone en verder nooit een camera gebruiken. In "Toppers" kan iedereen zijn mooiste straatfoto laten zien. Hier cureer ik niet, kijken jullie zelf maar of deze foto's je inspireren. Vind je het niks en kun jij het beter, stuur dan jouw eigen foto in!

In de rubrieken "High5" en op de pagina met "Straatfotografen" ga ik wel selectief te werk. Iemand die af en toe een straatfoto maakt op vakantie, is voor mij geen straatfotograaf. Iemand zou zich m.i. straatfotograaf mogen noemen als een substantieel deel van zijn/haar portfolio uit straatfoto's bestaat. Een straatfotograaf gaat regelmatig op pad om straatfoto's te maken, zo simpel is dat.
Ik bekijk het portfolio en de activiteiten van mensen die op de lijst met straatfotografen willen komen. Ik beoordeel niet de kwaliteit van hun werk. Als ze aan bovenstaande criteria voldoen en ik vind hun foto's niet interessant, dan komen ze toch op de lijst.
Dezelfde criteria pas ik toe bij de High5. Als fotografen zich aanmelden, dan kijk ik naar de omvang van straatfotografie in hun portfolio. Bij High5 ben ik zelf actief in het uitnodigen van fotografen waarvan ik vind dat hun werk erg inspirerend is (voor mezelf en mogelijk voor anderen).

Onderstaande Topper van Donald Burghardt vind ik zelf interessant: rauw, dynamisch en contact met de hoofdpersoon. Ik blijf even 'hangen' bij deze foto.