Jurgen Onland

Jurgen Onland (1970) begon met fotograferen bij de geboorte van zijn zoon Boudewijn, 8 jaar geleden. Hij woont met zijn gezin in het dorp Heeten, dat 10 km naast de Sallandse stad Deventer ligt. Jurgen is autodidact wat betreft fotografie, hij heeft geen fotografie opleiding gedaan en heeft zichzelf eigenlijk alles aangeleerd.

Hij is met het straatfotografie virus besmet geraakt eind 2016. Hij las toevallig op het internet een fotografie concept: Urban Photo Racing. Dat sprak hem enorm aan: straatfotografie met een creatief, fysiek en competitief element. In 2017 en 2018 heeft hij actief deelgenomen aan 7 Urban Photo Race wedstrijden. Hij fotografeert het liefst met zijn Fujifilm X-PRO2 met een XF27mm lens (dit is naar full-frame omgerekend ongeveer 40mm) of met zijn Fujifilm X100 (black edition).  

VRAAG 1: WAAROM DOE JE STRAATFOTOGRAFIE?

Ik leg graag verhalen vast, op straat zijn verhalen te vinden. Ik vind het altijd weer een avontuur welke verhalen je tegen gaat komen. Daarnaast vind ik het ontzettend gaaf in een stad rond te zwerven en met mijn camera situaties, personen en dingen die me raken, vast te leggen op beeld. Een centraal thema dat ik in mijn straatfotografie probeer terug te laten komen, is menselijke interactie.

SFNL_HIGH_5_JURGEN_ONLAND_01.JPG

VRAAG 2: WAT MAAKT EEN STRAATFOTO INTERESSANT/MOOI VOOR JOU?

Voor mij hoeft een foto niet perse mooi te zijn om interessant te zijn. Mijn benadering van straatfotografie is intuïtief. Ik begin met fotograferen en leg alles vast wat me raakt, boeit en interesseert. Dat gaat eigenlijk vanzelf. Mijn stemming bepaalt welk soort beelden ik vastleg. Een geslaagde foto legt wat mij betreft een verhaal vast. Ik vind het ook fijn dat een foto op de één of andere manier schuurt. Naar een schurende foto blijf je kijken!

SFNL_HIGH_5_JURGEN_ONLAND_02.JPG

VRAAG 3: WANNEER JIJ OP DE SLUITERKNOP DRUKT: WAT ZIET JOUW OOG DAN?

Mijn oog ziet niets, mijn gevoel ziet. Zoals eerder aangegeven fotografeer ik op een intuïtieve manier, het gaat eigenlijk vanzelf. Ik heb een gevoel voor timing ontwikkeld, ik denk omdat ik al  jaren mijn kinderen fotografeer. Bij het fotograferen van spontane momenten bij kinderen is timing essentieel.

SFNL_HIGH_5_JURGEN_ONLAND_03.JPG

VRAAG 4: WIE OF WAT INSPIREERT JE IN JOUW STRAATFOTOGRAFIE?

Muziek inspireert me, ik ben opgegroeid met new wave en punk. Vooral in mijn tienerjeugd en studententijd speelde muziek een belangrijke rol. Als ik op pad ga voor straatfotografie, reis ik altijd eerst. Daarbij helpt muziek om in de juiste stemming te komen. Artiesten/bands die ik vaak beluister zijn: Spinvis, Film School & Sun Kill Moon.

Ik kijk graag naar werk van andere fotografen, daar kan ik ook zeker geïnspireerd door raken. Ik heb niet echt favoriete fotografen. Ik volg op dit moment een workshop “intuïtieve fotografie” bij Eli Dijkers . De benadering van Eli m.b.t. fotografie en straatfotografie spreekt me aan. Een andere fotograaf die ik al heel lang volg is Wouter Brandsma. Zowel Eli als Wouter fotograferen veel met de bekende Ricoh GR.

SFNL_HIGH_5_JURGEN_ONLAND_04.JPG

VRAAG 5: WAAR ZOU JE GRAAG EEN KEER GAAN FOTOGRAFEREN?

Ik heb in 2018 meegedaan met een Urban Photo Race in London. Dit vind ik een ontzettend gave stad voor straatfotografie. Ik zou er graag nog eens een paar dagen willen fotograferen.

SFNL_HIGH_5_JURGEN_ONLAND_05.JPG

Meer werk van Jurgen kan worden gevonden op Instagram.

Alle foto's zijn eigendom van Jurgen Onland.