Giedo van der Zwan

Giedo van der Zwan is geboren in 1967 en woont in Den Haag. Hij fotografeert als sinds zijn 12e verjaardag en doet sinds 1 jaar bewust aan straatfotografie. Daarvoor deed hij dat eigenlijk al onbewust. Hij fotografeert met een Fuji X100F en een flitser. De foto’s in deze High5 maken deel uit van zijn project op Scheveningen: Pier to Pier.

VRAAG 1: WAAROM DOE JE STRAATFOTOGRAFIE?

Een jaar geleden was ik op zoek naar nieuwe inspiratie om mijn hobby weer te activeren. Ik schreef me in voor een workshop met In Public-fotograaf Maciej Dakowicz in Myanmar. Dat was een goed besluit want sindsdien ben ik verslaafd geraakt aan ‘de straat’! Het is een kunst om gewone dagelijkse taferelen en gewone mensen bijzonder te maken met je eigen camera. En een kunst waar je voortdurend in kan groeien. Daarnaast levert het me hele leuke contacten op met mensen die dezelfde passie hebben. Je hoort weleens zeggen dat fotografie een eenzaam vak is, maar straatfotografie is dat voor mij in ieder geval niet!

High5-1.jpg

VRAAG 2: WAT MAAKT EEN STRAATFOTO INTERESSANT/MOOI VOOR JOU?

Dat kunnen verschillende dingen zijn, maar ik hou vooral van een ‘clean look’, overtuigende compositie en goed licht, gebruikmakend van de elementen die een straatbeeld biedt. Geen overbodige elementen en ook liefst geen overbodige leegtes. Bij het selecteren van eigen foto’s voor publicatie probeer ik heel consequent die criteria vast te houden om zo een consistent portfolio op te bouwen. Maar ik toets andermans werk niet aan dezelfde voorwaarden. Sommigen kunnen heel mooi ‘rommelig’ fotograferen of juist heel strak minimalistisch met veel lege ruimtes die dan ineens wel goed werken.

Ik hou er wel van als een foto een ‘extra element’ bevat dat je kunt ontdekken. Dat kan iets mysterieus zijn, iets grappigs, iets moois, maar zo’n ‘extra element’, dat is wat goede straatfotografie voor mij bijzonder maakt.

High5-4.jpg

VRAAG 3: WANNEER JIJ OP DE SLUITERKNOP DRUKT: WAT ZIET JOUW OOG DAN?

Meestal zie ik dan niks! ;-) Bij mij speelt het zich vooral ervoor af; voordat ik op de sluiterknop druk. Soms zie ik een plek met mooi licht en dan wacht ik of er een interessant onderwerp in het beeld komt. Soms zie ik een bijzonder type op straat, die probeer ik dan te volgen en ik kijk of ik diegene op een bijzondere manier kan fotograferen. Soms bedenk ik van tevoren een plek waar ik ‘gelaagd’ kan fotograferen. Zelden werkt het op de manier die ik van tevoren had bedacht, maar het voorwerk is essentieel. Want door de voorbereiding kun je afdrukken als er iets gebeurt… Ik heb ergens een straatfotograaf horen zeggen: ‘Luck is when preparation meets opportunity’. Dat geloof ik ook: als je goed voorbereid bent, je camera helemaal klaar hebt en ook mentaal op scherp staat, dan kun je niet van geluk spreken als je een bijzonder moment ziet en vastlegt. Als je op zo’n moment op de ontspanknop drukt dan weet je eigenlijk al dat je iets hebt. En dat geeft echt een enorme kick!

High5-2.jpg

VRAAG 4: WIE OF WAT INSPIREERT JE IN JOUW STRAATFOTOGRAFIE?

Een belangrijke inspirator voor mij is in-public fotograaf Maciej Dakovicz. Hij maakt prachtige straatfoto’s en heeft mijn liefde voor straatfotografie aangemoedigd tijdens een workshop.
Daarnaast hou ik van het werk van beroemde fotografen zoals Alex Webb of Martin Parr. Ik ben begonnen met het verzamelen van hun boeken.

Maar eerlijk gezegd haal ik de meeste inspiratie uit mijn contacten met ‘gewone’ straatfotografen. Ik ben bijvoorbeeld bevriend geraakt met 2 straatfotografen uit Australië met wie ik volgend jaar een fototrip ga maken. Ook fotografeer ik graag in Scheveningen met 3 Haagse straatfotografen die ik ken via Streeteye, een besloten Facebookgroep voor straatfotografen.

Tenslotte is het contact met mensen op straat voor mij een inspiratiebron. Het afgelopen jaar heb ik veel op Scheveningen gefotografeerd voor mijn project ‘Pier to Pier’ en er zijn echt zoveel leuke mensen die ik daarbij heb ontmoet. Scheveningers, maar ook mensen die een dagje strand doen. Als ik hen vertel of laat zien wat ik aan het doen ben – een boek maken over Scheveningen - dan krijg ik daar vooral positieve reacties op. En dat geeft energie.

High5-3.jpg

VRAAG 5: WAAR ZOU JE GRAAG EEN KEER GAAN FOTOGRAFEREN?

Ik reis veel. Ik heb afgelopen jaar gefotografeerd in Myanmar, New York City, Bahrein, Portugal en Sri Lanka. Ik heb dus niet echt te klagen… Maar grappig genoeg geniet ik denk ik nog het meest van fotograferen op het strand en de boulevard van Scheveningen. Juist doordat ik er meerdere keren per maand fotografeer kan ik een verdieping in mijn werk creëren die onmogelijk is te realiseren op reis.

Op Scheveningen is dan ook mijn fotoproject ‘Pier to Pier’ ontstaan waarvan dit jaar een boek en misschien een expositie verschijnt.

High5-5.jpg

Meer werk van Giedo kan worden gevonden op Instagram.

Alle foto's zijn eigendom van Giedo van der Zwan.