Willem Jonkers

Willem Jonkers is geboren in 1973 en woont in Barendrecht. Hij fotografeert al een jaar of 15, maar is de laatste 4 jaar pas echt serieus op straat bezig. Hij gebruikt een Fuji X-T2 i.c.m een Fujinon 14mm, 18mm of 23mm. Welke lens hij gebruikt, ligt aan de atmosfeer in de stad en zijn eigen 'state of being' op dat moment. Fotografeert hij bijvoorbeeld rond 06:30 in de ochtend, dan zal hij eerder een 23mm gebruiken. Mensen zijn immers net wakker, gehaast op weg naar het werk of iets dergelijks en zitten niet te wachten op iemand die met een 14mm in hun gezicht komt kijken... Met een 23mm heb je dan wat meer afstand. Afstanden van waar hij fotografeert, variëren door het gebruik van deze lenzen tussen circa 50cm en 3 meter.

VRAAG 1: WAAROM DOE JE STRAATFOTOGRAFIE?

Omdat ik mensen leuk vind. Observeren, gedragingen, dieren op straat. Ik ben ook het liefst in een urban omgeving i.p.v bijvoorbeeld een bos. Het is tevens behoorlijk uitdagend en is een zwaar onderschatte vorm van fotografie. Van de 1000 foto's mislukken er 998... Veranderend licht, alles beweegt, loopt net in je beeld, etc. Om een interessant beeld te maken wat fotografisch ook klopt is uitermate lastig. Het is niet zomaar even wat klikken op straat en dan heb je straatfoto's. Dat is wel wat ik vaak zie van 'straatfotografen' en anderen hoor zeggen die er verstand van denken te hebben.

Willem Jonkers - High Five - 3.jpg

VRAAG 2: WAT MAAKT EEN STRAATFOTO INTERESSANT/MOOI VOOR JOU?

Dat is niet in één omschrijving te vatten. Het kan interessant zijn door een houding van een persoon en bijvoorbeeld met een gepaard gaand handgebaar. Het kan iets humoristisch zijn d.m.v een juxta positie (daar bedoel ik niet een mens met een reclamebord op de achtergrond mee). Het kan een kleurschakering zijn in het beeld. Een mooie compositie met gebruik van mooi licht. Wat mij vaak wel aanspreekt is een niet geposeerde interactie met de camera, omdat je net bent gespot. Zelf zoek ik dat laatste vaak op aangezien ik praktisch altijd wordt gespot door de korte afstand tot mijn onderwerp.

Willem Jonkers - High Five - 5.jpg

VRAAG 3: WANNEER JIJ OP DE SLUITERKNOP DRUKT: WAT ZIET JOUW OOG DAN?

Een mooi mens, een raar mens, een mooie houding in het licht, een gebaar, iets grappigs of een mooie compositie binnen het straatbeeld. Iets wat eruit knalt door een kleur kan ik ook wel waarderen. Kleur is iets waar ik sinds kort mee ben begonnen waarmee ik volledig van mijn geloof in uitsluitend zwart/wit ben afgevallen. Soms komt met kleur de context beter over of wordt het geheel fraaier om naar te kijken. Het liefst een beperkt aantal dominante kleuren, dus geen drukke bedoeningen. In dat laatste geval vind ik het vooral afleiden en kies ik voor zwart/wit.

Willem Jonkers - High Five - 4.jpg

VRAAG 4: WIE OF WAT INSPIREERT JE IN JOUW STRAATFOTOGRAFIE?

Ik ben geen fan van specifieke fotografen. Iedere foto kan mij inspireren ongeacht door wie die is gemaakt. Moet ik namen noemen dan als volgt; Vivian Maier, Bruce Gilden, Alan Schaller, Matt Stewart, Troy Holden, Peter Kool, Melissa Breyer... Nog meer? De lijst van goeie fotografen is veel te lang.

Willem Jonkers - High Five - 1.jpg

VRAAG 5: WAAR ZOU JE GRAAG EEN KEER GAAN FOTOGRAFEREN?

NYC, Chicago, Miami, Shanghai, Hong Kong, Singapore, Sidney, Havana, Thailand. Omdat ik daar ben geweest, maar toen nog niet aan straatfotografie deed. Wat een missers!!!

Willem Jonkers - High Five - 2.jpg

Meer werk van Willem kan worden gevonden op Instagram.

Alle foto's zijn eigendom van Willem Jonkers.