Merel Schoneveld

Ik ben geboren in Oman in 1983, na een expat jeugd over de hele wereld ben ik uiteindelijk neergestreken in Scheveningen. Voordat ik alleenstaande mama werd van een nu driejarig zoontje maakte ik graag portretten in mijn eigen huiskamer fotostudio. Na 4 jaar toch maar het stof van mijn camera afgepoetst en mij gaan wagen aan de straatfotografie. Dat doe ik nu zo’n 6 maanden met een Olympus OMD5 en 17mm lens

VRAAG 1: WAAROM DOE JE STRAATFOTOGRAFIE?

Het begon eigenlijk omdat ik geen studio meer had! Ik fotografeer graag mensen, en op straat heb je geen voorbereidingen, lampen, modellen, etc. nodig. Op straat kan ik altijd fotograferen wanneer ik zin en tijd heb. Inmiddels is het een grote passie geworden, het is telkens weer een avontuur, een zoektocht, een adrenaline kick. Het daagt mij uit om dapper te zijn en minder onzeker over mijzelf. Ik ben steeds meer de schoonheid gaan zien en waarderen in het alledaags en in mijn medemens. Ik sta weer midden in het leven.

VRAAG 2: WAT MAAKT EEN STRAATFOTO INTERESSANT/MOOI VOOR JOU?

Ik ben best wel een perfectionist. Een goede straatfoto moet voor mij een verhaal vertellen, een emotie weergeven of een suggestie oproepen, maar zonder goede techniek, compositie en creativiteit gaat het bij mij de prullenbak in. Ik hou van foto’s die confronterend zijn en je direct raken maar ook van foto’s waar je langer naar moet kijken omdat het verhaal zich niet direct onthult.

VRAAG 3: WANNEER JIJ OP DE SLUITERKNOP DRUKT: WAT ZIET JOUW OOG DAN?

Ik ga altijd met een open blik de straat op, ik zoek nooit naar specifieke dingen. Soms zie ik een sterke blik, soms zie een interactie of handeling die mij trekt en soms zie ik onsamenhangende dingen samen komen die een suggestief beeld vormen. Wat ik ook vaak zie is eenzaamheid en leed. Ik vraag mij weleens af wat het over mij zegt dat ik dat vaak vastleg.

VRAAG 4: WIE OF WAT INSPIREERT JE IN JOUW STRAATFOTOGRAFIE?

Eerlijk gezegd heb ik mij (nog) niet echt verdiept in het werk van bekende straatfotografen. Ik ben nog zo bezig met het ontdekken van mijn eigen stijl en voorkeuren. Ik raak vooral geïnspireerd door de wereld om mij heen.

VRAAG 5: WAAR ZOU JE GRAAG EEN KEER GAAN FOTOGRAFEREN?

Dat is het mooie aan straatfotografie, het maakt niet uit waar je bent. In de supermarkt om de hoek, in de bus op weg naar een afspraak, in elke willekeurige straat. Maar New York, daar wil ik toch wel heel graag naar toe!

Meer werk van Merel kan worden gevonden op Instagram.

Alle foto's zijn eigendom van Merel Schoneveld.