Sandra Jonkers

Sandra Jonkers is geboren in 1974 en woont in Rotterdam. Ze fotografeert sinds 2011 waarvan ze de laatste drie jaar straatfotografie doet. Het afgelopen jaar is ze intensief met straatfotografie bezig. De apparatuur die zij gebruikt zijn een Canon 70D met een Tamron 24-70 mm f/2.8 en een scootmobiel (!).

VRAAG 1: WAAROM DOE JE STRAATFOTOGRAFIE?

Toen ik kennismaakte met fotografie experimenteerde ik met allerlei vormen van fotografie. Ik kon mijn draai daarin niet echt vinden. Het was voor mij te saai. Ik miste dynamiek, zowel in mijn foto's als in mijn privé leven. En waar vind je dynamiek? Juist, op straat! Mijn interesse was gewekt. De meest alledaagse momenten op straat waren ineens niet zo alledaags meer. De kleine dingen waar je normaliter aan voorbij loopt, waren ineens bijzonder en interessant.

Mijn kijk op de wereld om me heen is anders geworden. Ik zie meer, ik geniet meer en tot op de dag van vandaag waardeer ik meer. Ik ben meer in het nu zoals ze dat zo mooi zeggen. Ik zie straatfotografie dan ook als een verrijking. Als je serieus met straatfotografie bezig bent dan zal je dat ervaren als een levenswijze. Een levenswijze waar ik persoonlijk ontzettend blij van word. Het vastleggen van een moment dat nooit en te nimmer meer terugkomt, is best bijzonder. Niemand anders heeft het gezien zoals jij het hebt vastgelegd.

VRAAG 2: WAT MAAKT EEN STRAATFOTO INTERESSANT/MOOI VOOR JOU?

Wat ik graag zie in straatfotografie is verhaal vertellende scènes, krachtige straatportretten, weinig poespas (qua processing), puurheid en ballen. Want voor een goede straatfoto moet je wel lef hebben. Het niet bang zijn van het benaderen van mensen, candid, is 'key' in deze. Ben je daarin terughoudend dan zie je dat vaak terug in de kracht van de foto. Ik houd van krachtige intense blikken. Maar een interessant beeld kan 'm in van alles liggen, zelfs in de kleinere details zoals wapperend haar in de wind of een loszittende schoenveter. Kijken naar een straatfoto is één ding, maar een foto ervaren is totaal wat anders. Een sterk straatbeeld doet dat, het maakt wat bij je los. Het wekt je interesse en het zet je aan het denken.

VRAAG 3: WANNEER JIJ OP DE SLUITERKNOP DRUKT: WAT ZIET JOUW OOG DAN?

Zodra ik de camera om mijn nek heb hangen en de straat op ga dan komt een bepaald gevoel van vrijheid over me heen. Mijn hoofd vol met alledaagse beslommeringen loopt langzaam leeg en krijgt lucht. Tijdens het fotograferen raak ik in een 'flow', mijn 'flow'. Ik schiet puur op mijn gevoel zonder dat ik daar al te veel over nadenk. Bijna onbewust composeer ik de foto in een 'split second'. Wat je in mijn foto's ziet, is wie ik ben.

VRAAG 4: WIE OF WAT INSPIREERT JE IN JOUW STRAATFOTOGRAFIE?

Ik denk dat onbewust heel veel straatfotografen mij inspireren, zowel de bekende namen als de minder bekende namen. Ik kan intens genieten van Vivian Maiers werk, om maar eens een grote naam te noemen. Daarnaast waardeer ik ook het werk van mijn New Yorkse Facebook vriend Mark Brown. Naast personen is het leven op zich al best inspirerend te noemen ;-)

VRAAG 5: WAAR ZOU JE GRAAG EEN KEER GAAN FOTOGRAFEREN?

Ik heb daarin niet echt wensen. Ik zie wel wat de toekomst brengt en in welke straten ik fotografeer. Dat is het mooie van straatfotografie, het kan overal en altijd. Ver van huis of om de hoek.

Meer van Sandra’s werk is te zien op haar website.

Alle foto's zijn eigendom van Sandra Jonkers.