Annemiek van der Werff

Annemiek van der Werff is geboren in 1951 en woont in Alkmaar. Ze fotografeert sinds een jaar of tien fanatiek en eigenlijk vanaf het begin was het duidelijk dat straatfotografie haar ding is. Ze is sinds een jaar of twee overgestapt van Nikon naar de systeemcamera Panasonix Lumix GX7 en die bevalt haar geweldig. Objectieven: meestal de Panasonic 20mm f/1.7, maar de 45mm Olympus f/1.8 vindt ze een fijne voor straatportretten.

VRAAG 1: WAAROM DOE JE STRAATFOTOGRAFIE?

Doe niets liever dan door een stad zwerven en me laten verrassen door wat ik zo al tegenkom. Hou erg van de ‘rafelkant’ van een stad. Alles is al een keer gefotografeerd natuurlijk, maar niet gezien door mijn ogen. Blijft een uitdaging om de schoonheid van het alledaagse te laten zien. En ‘vorm’ vind ik net zo belangrijk als inhoud. Als het samen komt is het helemaal mooi. Mis ook de creativiteit (en het technisch vermogen en geduld) voor geënsceneerde fotografie. Kan er wel erg van genieten als dat goed gedaan wordt: Gregory Crewdson !
Een ander favoriet werkterrein is het schieten op of aan het strand.

VRAAG 2: WAT MAAKT EEN STRAATFOTO INTERESSANT/MOOI VOOR JOU?

Kunnen verschillende dingen zijn: de schoonheid van het totaalplaatje die je de foto binnentrekt; de mensen die er op staan; het verhaal wat er verteld wordt.

 VRAAG 3: WANNEER JIJ OP DE SLUITERKNOP DRUKT: WAT ZIET JOUW OOG DAN?

Voordat ik afdruk heb ik al lang het plaatje in m'n hoofd afgekaderd. Vaak begint het met een fotogenieke plek, mooi licht en dan het geluk hebben dat er fotogenieke mensen voorbij komen of zich leuke situaties voordoen.
Kan ook andersom: ik zie, in mijn ogen, interessante mensen en probeer ze te ‘pakken’ in een mooie houding of leuke interactie. Meestal camera op repeat waarna dan vaak toch blijkt dat de eerste de beste is.

VRAAG 4: WIE OF WAT INSPIREERT JE IN JOUW STRAATFOTOGRAFIE?

Dat zijn vooral toch andere fotografen. Paar van mijn favorieten: Martin Parr (humor!), Gregory Crewdson & Annie Leibovitz (perfectie en licht),  Ed van der Elsken (warme menselijkheid en brutaliteit),  Alex Webb (kleuren, eigenwijze uitsnedes), Vivian Maier (prachtige straatfotografie al doet het tijdsbeeld ook een hoop).

VRAAG 5: WAAR ZOU JE GRAAG EEN KEER GAAN FOTOGRAFEREN?

Cuba staat hoog op de bucketlist. Kleurrijke mensen en prachtige vervallenheid.

Meer werk van Annemiek vind je op haar website.

Alle foto's zijn eigendom van Annemiek van der Werff.