Ruud van der Lubben - Marrakesh

ALS ZE NOU NIET GEFOTOGRAFEERD WILLEN WORDEN?

Gastblog door Ruud van der Lubben.

Iedereen die wel eens in een Islamitisch land geweest is kan er over mee praten, het feit dat mensen niet gefotografeerd willen worden.

Voor een straatfotograaf kan dit behoorlijk lastig zijn, uiteindelijk is het jouw doel ( en misschien ook wel een beetje je taak )  om die mensen vast te leggen, maar dan moeten ze natuurlijk wél willen. Natuurlijk is het ook zo, en dat is iets dat ik altijd tijdens mijn workshops heel duidelijk aangeef, dat het respect voor mensen op straat een voor de straatfotograaf vanzelfsprekend iets moet zijn.

Tijdens een reisje naar Marrakesh een aantal jaren terug werd ik met dit fenomeen geconfronteerd, en ik heb daaruit uiteindelijk een heel belangrijke les geleerd over hoe je als straatfotograaf met je onderwerpen omgaat.  Ik kan me als persoon op straat héél goed voorstellen dat het niet altijd even leuk is als allerlei lieden je als een soort prooi beschouwen waarvan het belangrijk is dat deze als trofee mee naar huis gaat.  Voor mij is het altijd heel belangrijk dat je als fotograaf blijkt geeft van respect voor je onderwerp, en één manier waarop je dat doet is gewoon laten zien dat je geïnteresseerd bent in je onderwerp.  Zo liep ik door een straatje in de Soukh van Marrakesh waar smeden en lassers bezig waren met het in elkaar zetten van allerlei zaken. Een interessant onderwerp. Maar op het moment dat je de camera richt, laten ze al blijken dat ze niet van je gediend zijn. Dus wát doe je dan ?  

Ik ben in dat straatje daar in de Souk van Marrakesh gewoon vlak bij hem op de grond gaan zitten en heb een tijdje zitten kijken naar wat hij aan het doen was. Na verloop van tijd ontstond er een soort contact waarbij ik in mijn gebrekkige Frans een conversatie probeerde te voeren. Toen ik na verloop van tijd op mijn camera wees als een vraag…..  was het geen enkel probleem meer om hem te fotograferen. Gewoon het feit dat ik de moeite nam om contact te maken en te laten blijken dat ik in hem geïnteresseerd was, maakte dat alle bezwaren wegvielen en ik rustig mijn foto’s kon maken.

Op het welbekende Djemaa el Fna is het altijd een komen en gaan van de meest interessante types, toch is fotograferen daar vaak erg lastig, omdat iedereen ogenblikkelijk geld wil zien. En dat is iets wat ik dus absoluut niet doe. Dat betekent dat je wel eens een beetje stiekem moet werken. In dat geval is het handig om een camera te hebben die bijvoorbeeld over een klapschermpje beschikt. Ik werk zelf tegenwoordig voornamelijk met compacte systeem-camera’s die meestal over een dergelijk scherm beschikken. Bovenstaande foto van de gebittenman op het plein kwam niet helemaal zonder probleem tot stand; hij had me in de gaten en begon het nodige misbaar te maken. Door op dat moment mijn eigen prothese uit m’n mond te trekken wist ik de situatie om te draaien in een grappige!

Een andere goede tactiek is het innemen van een positie bijvoorbeeld op de hoek van een straat. In deze foto vond ik een plekje waar een grote kei precies op een straathoek lag. Ik ben daar gaan zitten en na verloop van tijd kon ik zonder veel problemen mijn gang gaan, omdat ik min of meer met het straatbeeld versmolten was. Doordat ik niet heen en weer liep, viel ik vrijwel niet meer op en kon ik rustig fotograferen zonder gestoord te worden. 

Natuurlijk gebeurt het uiteindelijk ook wel eens dat alles ten spijt het uiteindelijk niet lukt om te fotograferen. De foto van de spelende kinderen op een schoolpleintje in de Joodse wijk van Marrakesh kwam totaal onverwacht en met een portie geluk tot stand. Op het moment dat ik het pleintje op liep waren deze jongens aan het spelen. Toen ze mijn camera in de gaten kregen, reageerden ze direct en stormden op mij af, wild zwaaiend met hun armen onder het slaken van kreten als “no foto“. Echter op het moment dat ze op me af kwamen, liet ik een aantal malen de sluiter aflopen, met uiteindelijk een mooi resultaat! Nog altijd één van mijn lievelingsfoto’s ! 

 

Méér foto’s van deze trip bekijken ?   www.vanderlubbenfotografie.nl

Alle foto's zijn eigendom van Ruud van der Lubben

Ruud van der Lubben is geboren in 1956 en woont in Almere. Hij fotografeert al 40 jaar, o.a. als nieuws- en sportfotograaf voor Novum Nieuws Persbureau. Hij is sinds 2004 serieus met straatfotografie bezig en gebruikt daarvoor een Fujifilm X-T1 systeemcamera met 23mm of 56mm prime objectief.