Even voorstellen

Even voorstellen.

Ik ben Fokko Muller. Geboren en getogen in Rotterdam. Getrouwd met Trudeke en verwend met twee heerlijke kinderen Sven en Britte. Na omzwervingen via Zoetermeer, Westerbork en Emmen woon ik sinds vier maanden in Zwolle in een fijn appartement. Mijn hoofdsponsor is een softwarebedrijf waar ik als business consultant werk. Mijn hart ligt bij de fotografie met een mega voorkeur voor straatfotografie.

Waarom doe ik zo graag straatfotografie?

Ik vind het heerlijk om op straat te slenteren, mensen te bekijken en te luisteren naar flarden van gesprekken die ik opvang. Op markten, stations, winkelstraten is het vaak druk en zie ik veel interactie tussen mensen. Ik loop graag het drukke deel van de stad uit en wandel door de kleine rustige straatjes. Ik deed dat al voordat ik de liefde voor fotografie ontdekte. Sinds 6 jaar neem ik de camera mee tijdens mijn wandelingen en documenteer ik de mooie momenten door foto's te maken. Ik zie zoveel gebeuren op straat dat de moeite waard is om te fotograferen. Het geeft me zoveel voldoening als ik van de dagelijkse gebeurtenissen een mooie of interessante foto kan maken. De foto's zijn de krenten in de pap. De pap is het genieten van de stad en vooral van de mensen die er wonen. Ik kom altijd met foto's thuis waar ik blij van word, maar ik vind het niet erg als het allemaal bagger is.

Straatfotografie.nl

Half januari heb ik het domein straatfotografie.nl overgenomen. Sinds ik straatfotografie doe, heb ik altijd de behoefte gehad om andere mensen te inspireren om ook de straat op te gaan. Veel mensen durven geen vreemde mensen te fotograferen of denken dat het niet mag. Ik schrijf blogs, geef workshops en lezingen over straatfotografie en heb een fotoboek gepubliceerd. Ik hoor regelmatig van fotografen dat ik ze een zetje heb gegeven om de camera te gebruiken voor straatfotografie. Dat is muziek in mijn oren!
Straatfotografie.nl is een prachtig platform om nog meer mensen te bereiken en te (laten) inspireren. Ik richt me vooral op Nederlandstalige fotografen. Een puur praktische keuze in verband met de makkelijke communicatie en de mogelijkheid om met elkaar af te spreken voor een bakkie of gezamenlijke fotowandeling. 

Plannen met straatfotografie.nl

Mijn belangrijkste doel met straatfotografie.nl is een platform te zijn voor straatfotografen en liefhebbers van straatfotografie. Een hub zijn waar je allerlei informatie kunt vinden die met straatfotografie te maken heeft. Ik heb de website totaal vernieuwd. Een nieuwe frisse look en de inhoud wordt ook helemaal nieuw opgebouwd. Het wordt geen "Fokko Muller show". Daar heb ik mijn eigen website voor :-) Je zult van mij regelmatig een blog over straatfotografie voorbij zien komen. Zie het als een soort column waar ik wat gedachtenspinsels op papier zet. Ik beheer de website en zal diverse zaken aanvullen, zoals interessante evenementen, locaties en collectieven. Ik zal jullie regelmatig om input vragen om de website compleet en up-to-date te houden.  

Voor en door straatfotografen

Straatfotografen inspireren elkaar. Loop het menu aan de bovenkant van straatfotografie.nl maar eens langs. De rubriek High5: vijf vragen - vijf antwoorden - vijf foto's. In High5 geeft een (Nederlandstalige) straatfotograaf antwoord op vijf vragen en toont vijf van zijn/haar foto's. Je leert de fotograaf wat beter kennen door de antwoorden en foto's. We zijn gestart met Pim Geerts en ik heb inmiddels al vijftien fotografen 'op de plank' liggen.

Onder de rubriek "Inspiratie" vind je bijvoorbeeld een overzicht van fotografen met naam, woonplaats en link naar de website van de fotograaf. Inspirerend om andermans foto's te bekijken en deze lijst biedt je de mogelijkheid om in contact te komen met andere fotografen. Er is niets leukers dan een keer met andere fotografen op pad te gaan en bij te praten.

Heb je een papieren fotoboek te koop of een gratis ebook? Laat het me weten en ik zet het op de website. Je vindt er ook collectieven, interessante locaties en websites. Jouw input stel ik op prijs!

Tenslotte noem ik nog de agenda. Hier vind je tentoonstellingen en evenementen die interessant kunnen zijn voor straatfotografie. Vaak met een link naar de website van de organiserende partij.

Facebook en Twitter

Op de Facebookpagina kun je je eigen foto's of berichten plaatsen. Gebruik het gerust als een forum waar je vragen kunt stellen of een discussie wilt starten. Ik zit er als beheerder voorlopig nog tussen om je berichten toe te staan op de pagina. Ik hou niet van censuur, maar zie soms dat mensen op een dag 10 foto's posten. Dat is overkill. 

Ik vraag regelmatig om jullie input via Facebook en via Twitter. Deel de pagina of berichten af en toe onder jouw vrienden.  Dat helpt om meer mensen enthousiast te maken voor straatfotografie.

Nieuwsbrief

Weer een nieuwe nieuwsbrief? Jazeker!
Ik gebruik de nieuwsbrief bijvoorbeeld om je te attenderen op nieuwe artikelen op de website of interessante evenementen die op stapel staan. Of een workshop die binnenkort begint en waar nog wat plaatsen vrij zijn. Ik vergeet zelf regelmatig op websites te kijken en ben blij dat ik via e-mail reminders krijg van die websites die ik in de gaten wil houden. 
Heb jij dat ook, meld je dan aan. Je vindt een aanmeldbutton onderaan de website.

Om je een zetje te geven, verloot ik onder de eerste 100 inschrijvers een fotoboek (die is inmiddels al verstuurd). Onder de eerste 250 inschrijvers verloot ik een workshop straatfotografie ter waarde van 99,- Euro!

Heb je vragen, opmerkingen of wil je iets inbrengen op de website? Klik daarvoor in het menu op "Inbreng" en stel je vraag daar.

Wil je meer van mijn persoonlijke werk zien, bezoek dan mijn website fokkomuller.com

Veel plezier met straatfotografie.nl en tot ziens op straat!